„Centro picerija“ atveria duris į kaišiadorietišką virtuvę
„Saldūs saldūs Kaišiadoriai“ – šiai „Baltojo kiro“ dainai, sukurtai dar 2010-aisiais, į taktą krintant šlapioms snaigėms džiaugsmo pilnomis širdimis lingavome istorinių Kultūros sostinės metų atidarymo šventėje.
O kaip geriau, stipriau ne perkeltine, o pačia tikrąja, tiesiogine, prasme perteikti tą kaišiadorietišką skonį, jei ne ragaujant tradicinius čionykščios virtuvės patiekalus?
Įžengus į Kultūros sostinės metus gana dažnai tenka susilaukti klausimo, kur Kaišiadoryse galima paskanauti vietinių tradicinių valgių, todėl labai smagu buvo prieš daugiau nei pora savaičių „Centro picerijos“ socialinių tinklų paskyroje pamačius taip lauktą žinią: „Kad jau su pasididžiavimu KAIŠIADORYS KULTŪROS SOSTINĖ, tai mes atveriam kaišiadorietiškos virtuvės duris! Savaitgaliais kviečiame ragauti tai, kas daugybę metų ant Jūsų namų stalo!“
Tad su džiaugsmu veriame „Centro picerijos“ duris.
–Įprasta, kad nuvykę į kitą miestą ar regioną ieškome autentiškos virtuvės. Žinoma, Lietuva nedidelė šalis, patiekalai skirtinguose jos kraštuose itin ryškiai nesiskiria, tačiau savitumų, be jokios abejonės, yra. Tokių savitų skonių turi ir mūsiškė, kaišiadorietiška, virtuvė, tad nusprendėme tais skoniais pasidalinti tiek su čia gyvenančiais, tiek su miesto svečiais, – sakė šios jaukios picerijos bendrasavininkė Loreta Vansevičienė.
Pirmai pradžiai, po konsultacijų su kaišiadorietiškos virtuvės žinove muziejininke Nijole Adukoniene, pasirinkti trys patiekalai: su svogūnais kepta šoninė, skaruliniai blynai su kvepiančiais spirgučiais ir kiaušiniais bei baltu cukraus pudros sniegu nubarstyti žagarėliai.
Kaip sakė L. Vansevičienė, prasidėjus šių valgių „bandymams“, pirmiausiai juos įvertino pačios picerijos darbuotojos: nuo pat vaikystės pažįstami namų kvapai atgaivino senus prisiminimus, kai tokiais aromatais dvelkė beveik kiekvienų Kaišiadorių namų virtuvė.
Malonu, kad kaišiadorietiški valgiai susilaukė ir „Centro picerijos“ lankytojų susidomėjimo, jie noriai užsisakomi ir, kas svarbiausia, lėkštės lieka tuščios!
–Pasitarę su kolektyvu, patiekalus šiek tiek sumoderninome, atsižvelgėme, jog šių dienų žmonės valgo daugiau daržovių, įpratę prie lengvesnių valgių, tad sudaryta galimybė norintiems šalia siūlomų kaišiadorietiškų valgių pasirinkti raugintų kopūstų, – sakė L. Vansevičienė.
Šiuo metu „Centro picerijoje“ siūlomi patiekalai Kaišiadorių krašte buvo valgomi visus metus. Ateityje planuojama pasiūlyti ir sezoninių kaišiadorietiškų valgių.
Su kaišiadorietiškos virtuvės skoniais „Centro picerijoje“ galima susipažinti ne tik savaitgaliais, bet ir per šventes, jų paskanauti galime drąsiai atsivesti miesto svečius Kultūros sostinės renginių metu. Belieka tik tikėtis, kad tokiu gražiu pavyzdžiu paseks ir kitos miesto maitinimo įstaigos.