Prisijunk
Tapk savanoriu
chevron arrow
Jūsų žinutė buvo išsiųsta!
Tapk rėmėju
chevron arrow
Jūsų žinutė buvo išsiųsta!
Turi idėjų?
chevron arrow
Jūsų žinutė buvo išsiųsta!
2024-05-21

Pasitiks 7-asis šakočių kepimo čempionatas

Tęsiant šakočio kepimo gyvąją tradiciją, organizuojamas 7-asis šakočių kepimo čempionatas. Čempionato metu siekiama kartu su istorinės virtuvės tyrinėtojais pristatyti kepinio ištakas ir svarbą mūsų kultūroje. Žinoma, kad „baumkucheno“ pavadinimas, jo istoriniai tyrimai, veda į vokiškąją viduramžišką prabangią virtuvę. O patiekalui reikia daugybės kiaušinių, sviesto, grietinės, cukraus (šie ingredientai viduramžių ir ankstyvųjų naujųjų laikų gastronomijoje buvo priskiriami elitiniams produktams). Lietuvoje šakotis buvo pradėtas kepti XIX a. viduryje vienuolynuose, dvaruose. Taigi, iš kartos į kartą keliavęs, jis yra mėgstamas ir šiandien. 

Čempionate svarbu šakočio recepto autentiškumas, tešlos paruošimo procesas, rankų darbas ir viskas, kas atkartoja senąsias šio amato tradicijas. Visi reikalavimai numatomi remiantis istorinės gastronomijos vertinimo kriterijais.  

Čempionate dalyvauja šakočių kepėjai iš skirtingų Lietuvos miestų, rajonų. Šiais metais dalyvauti sutiko pirmųjų čempionatų nugalėtojai – Vitalijus Želnys iš Ukmergės rajono, Birutės Drevininkaitienės įmonės „Rugelis“ kepėjai iš Šakių, taip pat 2022 metų nugalėtoja – kaišiadorietė Onutė Raudeliūnienė. Be to, tarpe dalyvių išvysime Žvagulių šeimos šakočių kepėjus, kurie čempionate dalyvaus pirmąjį kartą!

Šakočių kepimo čempionate gali dalyvauti fiziniai ir juridiniai asmenys – tradiciniai amatininkai, pavieniai asmenys, Lietuvos įmonės ir nevyriausybinės organizacijos iš visos Lietuvos. Šakočiai kepmi lauko sąlygomis, malkomis kūrenamomis krosnimis. 

Čempionatą ir šakočių gamybos kepimo procesą stebi kompetentinga vertinimo komisija.  Šiais metais dalyvius vertins: Rimvydas Laužikas – paveldo komunikacijos tyrinėtojas, istorikas, archeologas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius, UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo Tarpvyriausybinio komiteto Vertinimo komisijos narys, Birutė Imbrasienė – Kultūros paveldo fondo direktorė, Paulius Uleckas – verslumo skatinimo ir tautinio paveldo skyriaus vedėjas, Tomas Rimydis – Ertlio namas virtuvės šefas, Alvija Šalaševičienė – KTU Maisto instituto direktorė. 

Čempionato laimėtojas apdovanojamas 500 eurų, antros vietos – 300 eurų, trečios – 100 eurų piniginiais prizais.

Šiemet į čempionatą atvyksta svečiai iš Vengrijos.  „Vitéz Kürtős“ prekės ženklo atstovai demonstruos šakočio „pusbroliu“ vadinamo kepinio ant volo kürtőskalács kepimo būdą.„Vitéz Kürtős“ yra žinomi visoje šalyje, vieni pirmųjų atgaivinę šio kepinio kepimo tradiciją. Be toVitéz Kürtős“ yra  kürtőskalács konditerijos parduotuvių tinklo savininkai, kulinarinių knygų susijusių su kürtőskalács kepimu leidėjai, šimtus lankytojų pritraukiančio, Budapešte vykstančio festivalio „Kürtőskalács Fesztivál“ rengėjai, nuolatiniai didžiausių Vengrijos renginių, festivalių, mugių dalyviai savo šalyje gavę daug įvertinimų ir apdovanojimų.

Renginio metu bus eksponuojama Kaišiadorių muziejaus parengta paroda „Nuo baumkucheno iki šakočio: kilmė ir tradicija ir skoniai“ 

Atlikėjai: Žilvinas Žvagulis

Laikas: Birželio 1 d. 12 val. Kaišiadorys, festivalis „Kas čia daros?!“